Szerző Téma: Mi is a pancreatitis?  (Megtekintve 2118 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Merci

  • Adminisztrátor
  • Újonc
  • *****
  • Hozzászólások: 28
    • http://pancreatitis.hu
Mi is a pancreatitis?
« Dátum: 2015. Július 29. - 17:39:30 »
Idézet
'''Heveny hasnyálmirigy-gyulladás''', pancreatitis acuta vagy másképp pancreaticus necrosis acuta a hasnyálmirigy hirtelen fellépő gyulladásos megbetegedése. Súlyosságától függően komoly komplikációkkal kell számolni, és az adekvát terápia ellenére a mortalitás rendkívül magas. Miközben az enyhe esetek gyakran sikeresen kezelhetőek konzervatív (nem operáció) módszerekkel, mint pl. IV rehydratio, NPO (nil per os, azaz semmi a szájon keresztül), a súlyos esetek intenzív terápiás ellátást, akár műtétet (gyakran többszöri beavatkozás) igényelnek a betegség során fellépő komplikációk miatt. A kutyák hasnyálmirigy-gyulladása is gyakori megbetegedés.

Pathomechanizus
Bár a pancreatitis acuta sokféle etiológiai faktor miatt kialakulhat, végső soron ugyanazok a pathologiai elváltozások alakulnak ki, és vezetnek a betegség kialakulásához. A pancreas acinussejtekben lévő zymogén granulumokban tárolt enzimek kóros, vagyis nem megfelelő ingerre, és nem megfelelő helyen történő aktivációja. Ez tulajdonképpen már a sejteken belül megtörténik, és a sejt membránjának elemésztése után a környezet is "feloldódik". a részleges sejtnecrosis miatt az enzimek nem secretálódnak, hanem azacinussejtekben maradnak. A proenzimek, vagyis még inaktív enzimek aktívációjában kulcslépés a tripszinogén aktiválása a lyzosomában tárolt katepsin által, így az aktivált trispszin már képes aktiválni a többi proenzim féleséget. A pancreas autolysisét limitálja a vérben keringő és celluláris proteáz inhibitorok (alfa 1 antitripszin, c1 észteráz inhibitor, stb.) jelenléte. a sejtnecrosis természetesen gyulladásos citokinek, faktorok elaborációjához is vezet, majd gyulladáshoz, annak minden klasszikus tünetével. Emiatt jön létre oedema is. A gyulladás parenchymás necrosishoz, környező zsírszövet necrosishoz, szöveti ischaemiához, akár SIRS-hez vezethet, sőt többszervi elégtelenséghez is.

Osztályozás

Hisztopathologiai osztályozás

interstitialis (oedemás)pancreatitis
necrotizáló pancreatitis
Etiológiai osztályozás
lásd okok
Klinikai osztályozás
* Enyhe pancratitis: nincs szervi működészavar, és a gyulladás rövid idő alatt "restitutio ad integrum" (teljesen) gyógyul
* Súlyos pancratitis: a pancreas működés károsodása helyi(intra- és peripancreaticus folyadékgyülemek, parenchymális necrosis, és peripancraticus zsírnecrosis), illetve szisztémás tünetekhez vezet.

Panaszok és tünetek

A leggyakoribbak a következők
* súlyos epigasztrikus fájdalom mely a hátba sugárzik
* hányinger, [[hányás, hasmenés, étvágytalanság
* láz (élettan), láz/hidegrázás
* Hemodynamics, Hemodynamicus instabilitás, köztük shock (keringési)|shock

Bár ezek gyakori tünetek, nem mindig jelentkeznek. Esetleg csupán a a hasi fájdalom az egyetlen tünet.

Kevésbé gyakori tünetek
* Grey-Turner jel (az ágyék hemorrhagiás discoloratioja)
* Cullen jel (a köldök hemorrhagiás discoloratioja)
* Grünwald jel (a köldök körül ecchymosis ok megjelenése, az erek lokális toxikus laesiója miatt.
* Körte jel (fájdalom vagy rezisztencia azon a területen, ahol a hasnyálmirigy feje helyezkedik el ( epigastrium, 6–7 cm-rel a köldök fölött.
* Kamenchik jel (processus xiphoideus alatt nyomásra fájdalom)
* Mayo-Robson jel (fájdalom a 12. borda csigolyaízülete alatt)

Okai

* epe vagy hasnyálmirigynedv kifolyási zavar:
** epekövesség, Crohn-betegség nyombélre való lokalizációja
** sphincter-sérülés, -daganat, -stenosis, -spasmus
* toxikus: etil-, metil-alkohol, gyógyszerek (oestrogen, furosemid, 5-ASA, sulfonamid)
* iatrogén okok
** gyógyszerek, műtétek, szülés, áramütés, ERCP (Endoscopos Retrograd Cholangio Pancreatographia = epeúti és hasnyálmirigy vezeték feltöltéses röntgenvizsgálata), sugárzás
* fertőzések: vírusok: Mumpsz, Coxackie, Echovírus, baktériumtoxinok: Shigella, Salmonella, Campylobacter, E. Coli, Brucella
* anyagcsere eltérések: hypertrigliceridaemia, hypercalcaemia, veseelégtelenség
** nehéz ételek, magas vérzsírszint (hyperlipidemia), mellékpajzsmirigy túlműködése (hyperparathyreosis)
* egyéb okok
** örökletes, autoimmun betegségek, nyombélfekély

Labordiagnosztika
* hyperamylasaemia: vagyis az amiláz enzim emelkedése a vérben. Órák alatt kialakul. Más állapotokban és betegségekben is kialakulhat, de ha háromszorosa meghaladja a normálértéket, akkor 100%-os specificitással jelzi, hogy akut pancreatitisszel állunk szemben. 24-48 óra után csökkenni kezd a szintje. A biliáris eredetű pancratitisben magasabb, mint az alkoholosban.
* Lipáz szint emelkedése a vérben. az amilázzal ellentétben magasabb alkoholos eredetű pancratitisben. Tovább jelzi a gyulladás fennállását, mint az amiláz
* Hyulladásos markerek: CRP, leukocytosis.
* Biliáris pancratitisben:
** gyakran fluktuáló hyperbilirubinaemia, icterussal.
** alkalikus foszfatáz és gamma-GT emelkedés
** GOT, GPT (=ALT,AST)emelkedés
* Emellett gyakran: hyperglykaemia, hypertrigliceridaemia
* Ha már szisztémás szövődmények vannak:
** Hypocalcaemia, hypalbuminaemia, azotaemia
** LDH szint nő, hypoxia (ARDS!)
** prokalcitonin szint is emelkedett

Képalkotódiagnosztika
* natív hasi RTG: perforáció, mechanikus ileus miatt, tehát differenciál diagnosztikai indikációja van.
* UH:
* CT: súlyosság megitélése, oedemás és necrotizáló altípusok elkülönítése. Necrosisok, folyadékgyülemek felismerése. Emiatt a 3. és 6. nap között érdemes elvégezni, később a lefolyás ellenőrzése, szövődmények kialakulása miatt van értelme. A gyulladt ancreas megnagyobbodott, elmosódott kontúrú, parenchymája inhomogén. Prognózis: necrosis < 50%, rossz prognózis!
* MRI: csak ha a CT nem végezhető el.
* MRCP: endoszkóposultrahang vizsgálat. Biliáris eredet (noninvazív) bizonyítására, epeúti kő kimutatására.
* ERCP: biliáris pancreatitisben választandó, therápiás javallata is van.

Prognózis

Laboratóriumi értékek közül viszonylag korán, 24 órán belül a tripszinogén aktiváló peptid (TAP) vizeletből való kimutatásának van prognosztikai értéke. Gyulladásos markerek közül a granulocyta elasztáz, IL6, rutinszeűen a CRP (150 fölötti értéke) jelzi a súlyosságot.Alapvetően súlyos esetnek számít az idős (70év<), elhízott(BMI: 30<) beteg. Három prongnosztikai index létezik az acut pancreatitis kimenetelének becslésére:
* Ranson-Imrie: amely labor paramétereket vesz figyelembe, és 3 kritérium felett súlyosnak minősít. Főleg az alkoholos eredetű kórképre használatos.
* APACHE-II kritériumrendszer 14 élettani és laborparamétert vesz figyelembe (bonyolult, számítógépet és ITO-n nyerhető információkat igényel)
* Glasgow kritériumok: főleg biliáris panceatitis osztályozására alkalmas. 48 órán belüli fehérvérsejt, LDH. vércukor, albumin, Ca, urea, oxigén-szaturáció, urea és az életkor(55év<) alapján 3 kritérium teljesülése esetén súlyos pancreatitisről beszélünk
A CT súlyossági fok: természetesen computeres tomográf eredményén alapul és a gyulladás és necrosis mértékéből a szövődmény kialakulásának valószínűségére következtet.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Heveny_hasny%C3%A1lmirigy-gyullad%C3%A1s
« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 29. - 22:43:28 írta Merci »