Diéta Diéta bevezetése - tápszer - Nyomtatható verzió +- Pancreatitis (https://pancreatitis.hu/pnc) +-- Fórum: Mi is a hasnyálmirigy-gyulladás? (https://pancreatitis.hu/pnc/forumdisplay.php?fid=48) +--- Fórum: PANCREATITIS – Receptek hasnyálmirigy-problémákkal élő társaimnak (https://pancreatitis.hu/pnc/forumdisplay.php?fid=84) +--- Téma: Diéta Diéta bevezetése - tápszer (/showthread.php?tid=26) |
Diéta bevezetése - tápszer - merci - 22-01-16 A hasnyálmirigy megbetegedésének fő okai lehetnek: táplálkozási tényezők: túlzott zsír és fehérjefogyasztás, hosszú ideig fennálló és kezeletlen epekövesség valamint nagymértékű alkoholfogyasztás. Tünetei jellegzetesek: erőteljes fájdalom, fogyás, hányinger, hányás, esetleg hasmenés, hasi nyomásérzékenység valamint magasan a normál szint feletti enzim- értékek (amiláz, glükóz). Az étrend célja: - A tápláltsági állapot romlásának megakadályozása - A hasnyálmirigy nyugalomba helyezése, és annak folyamatos biztosítása - Az ételek ne terheljék a gyulladt mirigyet Az étrend lényege: - A diéta zsírszegény, durvarost- és alkoholmentes, normál fehérje- és szénhidráttartalmú valamint fűszerszegény étrend. - Naponta hatszori étkezés ajánlott. - Akut szakban ajánlott a szájon át történő táplálás kiiktatása. A beteget azonban koplaltatni és szomjaztatni sem ajánlott. Megoldása lehet a szondatáplálás, mely során adagolt, klinikai gyógy tápszert juttatnak a vékonybélbe. Így a bejuttatott tápanyagok könnyen felszívódhatnak a hasnyálmirigy nyugalomba hagyása mellett is. Az éhezés miatti lebontó folyamatok káros mellékhatásai kiküszöbölhetők, valamint a tápláltsági állapot sem romlik tovább. - Az étrend energiabô, mivel ezek a betegek általában lesoványodottak. Javasolt és jól alkalmazhatóak a klinikai tápszerek, mivel kisebb mennyiség elfogyasztásával, nagyobb energiamennyiséget tudunk bevinni, mint a normál ételekkel. - A zsiradék az egyik kiváltója lehet a gyulladásnak, ezért a diéta szigorúan zsírszegény. A beteg étrendjének eleinte maximálisan 30-40 g zsiradékot szabad tartalmaznia, beleértve az élelmiszerekben lévő rejtett zsiradékokat is. - Az étrend testsúlykilogramonként 1 g fehérjénél ne tartalmazzon többet, mivel a túlzott fehérjefogyasztás is gyulladáshoz vezethet. Az étrendbe csak sovány húsok (bőr nélküli csirke, pulyka, hal) és húskészítmények (baromfi párizsi, gép- valamint baromfisonkák, aszpikos felvágottak) használhatók fel. Zsírszegény (1,5 %, 0%) tej, valamint a tejtermékek közül a zsírszegény túró, kefir, zsírszegény joghurtok és a félzsíros sajtok (Tenkes, Óvári, Köményes) adhatók. Tojás lágyan illetve bevert tojásként ajánlott. - Az étrend szénhidráttartalma emelkedett, mivel a betegek általában soványak. A tápláltsági állapot romlása, a betegség romlásával is jár. Nem okoz panaszt a másnapos fehérkenyér, a kétszersült, a világosra pirított kenyér, a pászka, a puffasztott rizs. A burgonya, a rizs, a durum tészta, a zöldségek és gyümölcsök jól használhatók. Egyes zöldségek (zöldbab, zöldborsó) csak áttörve adhatók. - A diéta, a szájon át történő táplálás megkezdésekor, egy fokozatosan felépített progresszív étrend. Először összetett szénhidrátokat adunk, majd fehérjéket és legvégül építjük vissza az étrendbe a zsírokat. Mindenképpen kerülni kell a hozzáadott zsiradékokat, viszont a kókuszzsírban található közepes szénláncú zsírsavak előnyösek. - Szénhidrát beépítéskor ajánlott ételek: friss, átszűrt gyümölcs és zöldséglevek, gyümölcs és zöldségzselék, reszelt gyümölcsök és zöldségek héj nélkül, kétszersültek, világosra pirított kenyér, pászka, puffasztott rizs, másnapos fehér kenyér. Levesek közül a nyáklevesek, száraz rántással készült zöldséglevesek, zöldségpüré levesek, vizes burgonyapüré, tejmentes gyümölcslevesek. Főtt rizs, főtt burgonya, burgonyahab jól használható. - Fehérjebeépítés időszakában adhat zsírszegény tejet és tejtermékeket, lebőrözött vagy sütőzacskóban sült csirkemellet, pulykamellet. Kefires habarással, száraz rántással készült főzelékekhez adható sovány húsból készült párolt vagdalt, húspuding, főtt húsgombóc. - Javasolt ételkészítési módok: főzés, sütőzacskó és a római tál használata, a són és az alufóliában sütés. Az ételeket száraz vagy diétás rántással készítse el, hintéssel vagy áttört burgonyával valamint tápszerrel sűrítse be. - Nem javasolható ételek: friss kenyér és péksütemények, kelt, hajtogatott, töltött sütemények. Vajas krémmel töltött piskóták, tejszínes készítmények, fagylaltok, csokoládék, parfék, kakaó, zsíros kekszek, különböző chipsek. Nem ajánlottak a száraz hüvelyesek, az apró magvas gyümölcsök (pl.: eper, kivi, szőlő), a durva rostot tartalmazók (pl.: szilva), a többi gyümölcsöt is ajánlott meghámozni. - Felhasználható fűszerek: zöldpetrezselyem, kapor, majoránna, kakukkfű, sáfrány, fahéj, citromhéj, narancshéj. - Nem használhatók: csípős paprika, torma, mustár, chili, bors. a klinikai tápszerek szerepe a hasnyálmirigy-gyulladás étrendjében A betegség akut szakaszában gyakran szondatáplálást alkalmaznak. Ehhez a Peptisorb, a Nutrison Standard és a Nutrison Energy klinikai gyógy tápszereket használhatjuk fel. A betegek általában soványak valamint étvágytalanok is. A tápláltsági állapotuk romlása megállítható, ha az étrendjüket klinikai gyógy tápszerekkel egészítjük ki. Kevesebb ételmennyiséggel energiadúsabb táplálékot nyerünk, ezzel javítunk általános állapotukon, valamint elősegítjük a gyógyulást. A Nutrison Standard valamint a Nutrison Energy teljes értékű, meghatározott tápanyagtartalmú klinikai gyógy tápszerek, kizárólagos és kiegészítő táplálásra egyaránt alkalmasak. Vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, salakanyagmentesek maradéktalanul felszívódnak. A Nutrison Powder gyógy tápszer glutén-, purin és szacharóz ás laktózmentes, salakanyagot nem tartalmaz, maradéktalanul felszívódik. Főzelékek, turmixok, mártások és bizonyos levesek dúsítására kiváló. Általában 1-3 adagolókanállal ajánlott deciliterenként, a napi energiamennyiség figyelembe vétele mellett. A Fantomalt magas energiatartalmú, por alakú készítmény, energiapótlásra alkalmas, ha a beteg a napi energiaigényét a szokásos táplálkozással nem tudja kielégíteni. Jól oldódik hideg és langyos folyadékban is, a vele készült étel melegíthető és forralható is. 1 adagolókanál (5 g gyógy tápszer) használatával 20 kcal-val tudjuk megemelni a bevitt energia mennyiségét. Kisétkezésekhez jól használható a Nutridrink ital. Ízesítés nélkül és ízesített (epres-, vaníliás, karamellás-, narancsos-, banános és trópusi ízben) változatban kapható. Praktikus csomagolása, és szívószálas kiszerelése lehetővé teszi, hogy bárhol és bármikor elfogyasztható legyen. Meghatározott tápanyagtartalmú, könnyen beilleszthető a diétába. Lehűtve, lassan kortyolgatva a legfinomabb. Kiegészítő táplálásra naponta 1-3 doboz, míg kizárólagos táplálásra napi 6-7 doboz javasolt. Mintaétrend 1. nap 2. nap 3. nap Reggeli tej 1,5 % 2 dl karamellás Nutridink kapros túró pirítós kifli félbarna kenyér gépsonka tenkes sajt gyümölcstea Tízórai vaníliás Nutridrink gyümölcsjoghurt banánturmix ízesítés nélküli Nutridrinkkel Ebéd daragaluskaleves alufóliában sült csirkemell burgonyahab (1) szénsavmentes ásványvíz paradicsomleves roston sült hal főtt rizs almakompót Uzsonna banán narancsos Nutridink gyümölcsrizs Fantomalttal Vacsora tökfőzelék tej 1,5 % 2 dl szőlőlé kefires habarással baromfi párizsi szendvics lágy tojás fehérkenyér (pulykasonka, hámozott paradicsom Óvári sajt, félbarna kenyér) Receptek (1 személyre) 1. Burgonyahab hozzávalók: 250 g burgonya só az egyenletes kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd burgonyanyomón áttörjük. Azonnal tálaljuk. készítés: 2. Banánturmix ízesítés nélküli Nutridrinkkel hozzávalók: 1 darab banán 1/2 doboz ízesítés nélküli Nutridrink 1 dl tej a banán apróra vágjuk, majd a folyadékokkal együtt leturmixoljuk. készítés: Lehűtve tálaljuk. Forrás: nutricia pont hu |